maandag 28 november 2011

eerlijk winkelen

Afgelopen zaterdag werd de Eerlijke Winkelroute van Nijmegen gelanceerd. De twaalfde stad in Nederland inmiddels, waar je met behulp van een handig opvouwbaar kaartje winkels in het centrum kunt vinden waar Fairtrade, biologisch en/of gerecycled assortiment wordt verkocht. Op EerlijkWinkelen.nl staan ook eerlijke winkels buiten het centrum vermeld en in de andere steden uiteraard.
Ik heb deze route in de aanloop mee samengesteld en liep zaterdag mee als Stoere Vrouw in een bonte stoet Fairtrade bananen en een ananas, een heuse TonyChocelonelyreep op twee benen, een grote ploeg van de Rankabrand Academie, Stoere Vrouwen, een heleboel pers en voorop het eerlijkwinkelteam met een fietskar vol routes samen met Stadsomroeper Sjoerd die met zijn middeleeuws kostuum en dichterlijke gave de aandacht trok met zijn stem en een gedicht voor iedere deelnemende winkel. De stoet trok veel bekijks en deelde zo'n 1000 routes uit aan het winkelende publiek. Nog net op tijd om late Sint-inkopers eerlijke cadeautjes te laten aanschaffen. Na de tocht door de stad werd er goed gezorgd voor de verkleumde stoet. Die werd weer opgewarmd met soep, fruit, heerlijke vegetarische quiche en een chocoladeletter voor thuis, alles biologisch natuurlijk.
Straks zelf maar eens op pad voor pakjesavond want zelfs ik was verrast met nog drie à vier 'eerlijke' winkels die ik nog niet kende.

vrijdag 25 november 2011

raam

Deze week zag ik dat het raam in de gang helemaal gevuld was met de opgespaarde wcrolletjes. Die waren al gerecycled en nu dus nogmaals hergebruikt.
Ik fotografeerde het ook vanaf buiten en verbaasde me voor de zoveelste keer over de dahlia's en cosmea die nog volop bloeien. Klimaatverandering? Natuur in de war?


dinsdag 22 november 2011

spruitjestatin

Ik had al eens de aardappeltatin uit kookboek "plenty' uitgeprobeerd en bedacht daar een spruitjesvariant op.
Blancheer ca. 500g schoongemaakte spruitjes en snijdt twee bosuitjes in dunne ringetjes. Halveer ook vast ca. 200g cherrytomaatjes en snijdt ca. 100 g kastanjechampignons in (niet te dunne) plakjes. Carameliseer zo'n 40g suiker in een steelpannetje en giet er een beetje water of lauwe groene thee bij. Zodra het lichtbruin en helemaal vloeibaar is (pas op, ook loeiheet!) bedek je hiermee de bodem van een bakvorm (ik gebruik een siliconen, kan niet lekken). hierover direct de bosuiringetjes, vervolgens de spruitjes die een beetje moeten worden aangedrukt. Ertussen de halve tomaatjes en dat bedek je met champignons. Klop een ei met een scheutje melk, scheut yoghurt, peper, zout en oregano en giet dit mengsel over de groenten. Laagje pittige geraspte kaas en afdekken met bladerdeeg. Bak in de oven op 200°C in ca. 30 minuten en keer om op een groot bord.

donderdag 17 november 2011

vleersok

Uit de bieb 'Maak je eigen Troetels' meegenomen en zoon wou meteen aan de slag met het vleermuisje. Maar om daar nou een heel t-shirt voor te offeren, zoals in het boek staat? Het patroontje paste precies uit een oude sok en we vonden nog een lapje vilt in de kast voor de vleugels. Voor de vulling gebruikten we de restanten van de 'isolatie' (eko-watten) van één van de klimaatexperimenten op school.
De oogjes werden extra spannend met oranje knoopjes ipv witte en het vleermuisje mocht niet alleen maar een streepje als mond maar een beetje lachen beval zoon.
Hij heeft het patroontje uitgeknipt maar naaien wilde hij nog niet proberen. 'Volgende keer' beloofde hij, want alle knuffeltjes uit het boek wil hij graag maken en er zelf ook nog een paar bij verzinnen. Iemand tips hoe je een jongen van acht (en ietwat ongeduldig) leert naaien?

dinsdag 15 november 2011

wereldkind

Zoon weet dit jaar het geheim van de Sint.
Desondanks zette hij toch zijn schoen,
en kon ik het niet laten er wat in te doen.
Een t-shirtje uit de goededoelenwinkel voor mijn 'wereldkind'.

Voor het gesnoep gaat hij nu zelf aan het werk.
Pepernoten bakken met zijn beste vriend, samen sterk.

vrijdag 11 november 2011

dag van de duurzaamheid

De themamiddag 'klimaat' op de school van zoon zit erop en was een groot en energiek succes. Het is namelijk de Dag van de Duurzaamheid en daar gaf ik gerucht aan in samenwerking met een moeder van de andere groep 5.
Eerst vertelden we wat duurzaamheid is en dat dat tegenwoordig vooral het beschermen van de aarde betekent. Vervolgens lazen we voor uit het boek Mr Finney van prinses Laurentien over een eiland wat overstroomt en waar de dieren die erop wonen moeten vluchten naar andere eilanden. Vervolgens zijn we zelf gaan experimenteren en dat geeft een hele hoop 'energie' met zo'n vijftig acht en negenjarigen. Ze hebben gekeken naar de temperatuur op thermometers zonder en in een dichtgebonden zakje en zagen dat lucht in een zakje warmer wordt. Zo houdt CO2 ook ongeveer de warmte vast op aarde.

Om te laten zien hoe dun het laagje eigenlijk is wat de aarde beschermt sneden we appels doormidden. Alleen dat schilletje is in verhouding de beschermende ozonlaag.
De stukjes appel werden meteen lekker opgegeten want van experimenteren krijg je trek.

Er werd flink gebouwd met tomtec, kleine plankjes met scharnieren en dit keer niet alleen op vorm maar nu vooral dubbelwandig. Die wanden werden geisoleerd met watten waarvoor we een echte sponsor hadden gevonden. Ipv milieuvervuilende watten werd hier geisoleerd met EKOwatten van het Groene Hert, de duurzame 'hema' en informatievoorziening van Nijmegen. Naast muren werden er ook goed geisoleerde vloeren en daken opgeleverd.

De blikjesberg die we hadden verzameld werd in volume meer dan gehalveerd met de blikjespletter, twee plankjes met een scharnier ertussen.
Daar kan je lekker op springen en krijg je het lekker warm van dus de verwarming kan dan ook even uit.

Over warmte gesproken, die voel je goed met de vingerwarmer. Je maakt een kelkje van zilverfolie om je vinger en houdt deze in de zon of bij een lamp.
De vinger met de kelk wordt een stuk warmer door de reflectie op het folie.

Dat was een aandachtig experimentje. Een stuk wilder ging het eraantoe bij het eiland in de waterbak. Een flinke graspol bewoond door playmobilpiraten (geen slechte!) en allerlei diertjes overstroomde door een flinke hoeveelheid smeltend(e) ijs(blokjes). Alle kinderen probeerden de temperatuur zo laag mogelijk te houden door steeds meer ijs toe te voegen. Tevergeefs, het grote smelten was hier begonnen.

Maar .... we bedachten dat er nog van alles te doen valt. In groepjes brainstormden de kinderen allerlei oplossingen en ideeen over hoe ze zelf thuis en op school aan de duurzaamheid kunnen bijdragen. Truien aan, verwarming lager, minder TV kijken en meer buitenspelen. Zonnepanelen en een windmolen op het dak van de school. De wc minder doortrekken, douche uit tijdens het inzepen en verschillende afvalbakken voor papier, plastic, blik en groenafval want dat wordt nog niet helemaal zo gedaan op de school. Maandag dragen deze groepen 5 hun ideeen over aan de directeur. De toekomst ziet er hoopvol uit met deze kanjers!

(klik op de foto's om ze beter te bekijken)

dinsdag 8 november 2011

muts

Ineens slingerde er van de week een oude zelfgemaakte kalender op de tafel. Daarop had ik allemaal eigen tekeningen en inspirerende vondsten geprint. Het was begin november 2004 en Theo van Gogh was vermoord. Ik wist me eerst geen raad  met mijn gevoel hierover maar al gauw vond ik beelden en ideeën om het te kunnen uiten. Ik begon in het wilde weg te breien en begon met een geweer. De bedoeling was om een stapel slappe 'wapens' te maken om mijn verbazing en walging over geweld te verbeelden. Bij het zoeken naar brei-instructies en patronen kwam ik deze muts tegen die ik erg bij dat project vond passen. Heel erg raar, zacht van kleur en leuk om zelf te maken maar wel gewoon een bivakmuts! (En nee, in 1978 waren de makers van dat boek vast nog niet bekend met hippe moslima's.)
Nou is breien dus helemaal niet mijn ding en is de stapel slappe wapens nooit gegroeid. Zoon vond het gebreide geweer een lekker knuffeltje en het slingert hier vast nog ergens rond, net als die kalender waarop ik toen dit plaatje zette en ik er vaak naar kon kijken.
Breien is op het moment weer hartstikke hot dus maak deze muts in leuke 'Stoere-Vrouwen-Groen-en-Roze'. Zit vast lekker warm bij bijvoorbeeld een winterse guerilla gardening actie. ;-)

zondag 6 november 2011

no impact week

Van 6 t/m 13 november wordt het experiment No Impact Week gehouden.
Iedereen die er aan mee wil doen kan proberen (nog) meer stil te staan bij zijn/haar levenswijze en of die goed is voor het milieu.



Ik weet nog niet of ik het schema dag voor dag ga opvolgen maar het is nu dag 1 van No Impact Week en de opdracht is: 'koop niets nieuws'. Dat deed ik toch al niet zoveel maar dit keer is het echt een makkie. Ik ben nl van de week bestolen van mijn portemonnee waarin werkelijk al mijn pasjes zaten. Met één van die pasjes is een bankrekening geplunderd en ik baal natuurlijk als een stekker. Je kunt wel zeggen dat dat heel veel 'Impact' op me had.
Ben ook bang dat de dieven weinig milieuvriendelijks met mijn geld doen.
Mijn nieuwe pasjes zijn er pas over een week dus deze week koop ik zeker niets nieuws.
Ik wil dit natuurlijk niet als 'flauw' excuus/argument opvoeren en bekeek gisteren de documentaire No Impact Man waarin een gezin in NewYork een jaar experimenteert met zo min mogelijk milieubelastend te leven. Hierop is het project No Impact Week geinspireerd. Zover als dit gezin gaat willen we niet, geen wc-papier en de was doen in bad met de voeten gaat ons echt te ver, maar nog wat meer op afval gaan letten wordt zeker een item deze week.

De Dag van de Duurzaamheid, 11-11-11 valt ook in deze week en daarvoor ben ik samen met een andere 'groene' moeder een themamiddag voor groep5 aan het organiseren. Eerst gaan we voorlezen uit Mr Finney, een boek van prinses Laurentien over klimaatverandering.
Dit is een landelijke actie waarvoor scholen zich kunnen aanmelden op deze link.
Vervolgens gaan we allerlei experimentjes doen om klimaatverandering te laten zien en ervaren. Erna een kinderbrainstorm om oplossingen te bedenken voor meer duurzaamheid op school.
Ik ben dus al een poosje aan het zoeken en bedenken met wat voor een proefjes je snel resultaat ziet want de doelgroep is ca. 8 jaar oud.
We gaan een ijs(blokjes)berg laten smelten en daarmee een eiland laten zinken in een waterbak. De broeikastemperatuur wordt gemeten in een dichtgeknoopt zakje lucht met een thermometer erin en vervolgens weer na een kwartiertje in de zon of op de verwarming. Appels worden doorgesneden om de lagen van de aarde te verduidelijken en we gaan dubbele muurtjes bouwen met isolatiemateriaal ertussen. Man heeft me zojuist bijgestaan om vast een 'blikjespletter' te maken van twee plankjes en een schanier. Hierdoor worden blikjes zo plat dat ze veel minder volume innemen en de vrachtwagen die ze op komt halen uit de blikjesbak veel minder vaak hoeft te rijden. We hebben nog wat meer ideetjes maar reacties met nog meer leuke proeven en experimentjes zijn welkom.

woensdag 2 november 2011

#duurzamevrouwenlijst

Sinds maandagochtend twitteren de berichten van en over en met nominaties voor duurzame vrouwen je om de oren. Twitteraccount @GreenbizStartup van Simone Veldema uit Amsterdam startte 'De Duurzame Vrouwenlijst' Lijst van leuke duurzame dames die de spotlight verdienen.
Maandagavond stond #duurzamevrouwenlijst op de derde plaats van meest gebruikte twitterwoorden.
Dat riep natuurlijk vragen op zoals: 'Wat zijn duurzame vrouwen?' en 'Zijn duurzame vrouwen recyclebaar?' Ik dacht zelf dat het een reactie was op de aangekondigde lijst van Duurzame 100 die dagblad Trouw aan het eind van de week presenteert. Ik meen me te herinneren dat die lijst vorig jaar een hoop discussie teweeg bracht omdat er heel veel mannen en weinig vrouwen opstonden en niet iedereen het eens was met de honderd namen die in Nederland de duurzaamheid representeren.
De Duurzame Vrouwenlijst verhelpt dit probleem. Nee, er staan geen recyclebare vrouwen op maar vrouwen die zich stuk voor stuk zich inzetten om duurzaamheid te bevorderen en onder de aandacht te brengen. Nou twittert natuurlijk lang niet iedereen en zou Trouw best eens kunnen overwegen een lijst van Duurzame 500 (+?) naast die Duurzame 100 kunnen plaatsen.


duur·zaam bn, bw; -zamer, -st lang durend weinig aan slijtage of bederf onderhevig


(klik op de foto voor de bron en uitleg ervan)